середу, 17 листопада 2021 р.

Різноманітність та значення бактерій у природі

 

1.      Читаємо п.12-13.

2.      Коли деякі бактерії потрапляють до організму, вони викликають хвороби. знайдіть визначення токсинів. Знайдіть: за небезпекою для людини виділяють групи: -----.

3.      Хвороба ботулізм спричиняється -------. Де розвиваються такі бактерії, що спричиняють хворобу? На с.54 знайдіть приклади небезпечних бактерій.

4.      Кишкова паличка. Прочитайте про неї у пункті «умовно небезпечні бактерії». При яких умовах вони перетворюються на збудників хвороби?

5.      Корисні бактерії покращують травлення, забезпечують організм деякими необхідними речовинами, пригнічують розвиток умовно-небезпечних бактерій, «навчають» організм людини боротися з хвороботворними мікроорганізмами. На с.56 знайдіть приклади таких бактерій. На які групи вони діляться?

6.      Як людина використовує діяльність бактерій у власних цілях? Розгляньте мад.34. яку інформацію ви отримали?

7.      Дом\\завдання. Вивчити п.12-13. На с.55 розгляньте та запам’ятайте основні правила профілактики захисту від бактеріальних захворювань. Поясніть кожне з них.

 Конспект уроку

Мета: ознайомитись із бактеріями, що по відношенню до організму людини є корисними та шкідливими, їх умовною класифікацією, правилами запобігання бактеріальним захворюванням.

1. Правила запобігання хворіб, спричинених хвороботворними бактеріями:

• ретельно мити руки;

• користуватись чистим посудом;

• не вживати консерви зі здутими кришками;

• вживати продукти до придатного терміну;

• дезинфікувати речі хворої людини;

• спілкуватися зі хворим за правилами уникнення зараження.

• не забувати про цілющі властивості часнику, цибулі, звіробою, шавлії, нагідок тощо, які згубно діють на хвороботворні бактерії.

 

 

2. КОРИСНІ БАКТЕРІЇ:

Бактерії

Приносять користь

Кисломолочні бактерії

захищають кишечник, сприяють скисанню молочних продуктів (сир, сметану, кефір, різні йогурти)

Бактерії в шлунку жуйних тварин

допомагають їм перетравлювати целюлозу

Бактерії, які перетворюють мертву органіку на неорганічні речовини для рослин

очищують планету від решток та забезпечують рослини неорганічними речовинами.

Кислі бактерії

Використовуються для закваски овочів

Бульбочкові бактерії

перетворюють азот повітря на сполуки Нітрогену, які необхідні рослині для утворення білків

3. ШКІДЛИВІ БАКТЕРІЇ.

Бактерії

Завдають шкоду

Хвороботворні (кишкова паличка, туберкульозна паличка)

викликають хвороби: ангіну, пневмонію, дизентерію тощо, збудники хвороб сільськогосподарських рослин та тварин

Бактерії, які псують продукти

Псують продукти

Бактерія, що викликає ботулізм

живе в здутих консервах

Бактерії, що спричинюють гниття

Псують вироби з деревини та тканин, викликають біологічне руйнування промислових матеріалів та виробів

 

4. Один з найпоширеніших шляхів проникнення бактерій в організм людини є повітряно-крапельний. Під час кашлю та чхання хворих людей у повітря разом з дрібними краплинками рідини (слизу, слини) потрапляють мільйони бактеріальних клітин. Якщо поруч із хворою людиною перебуває здорова, бактерії можуть потрапити до неї через органи дихання і спричинити захворювання. Ось чому для захисту дихальних шляхів слід користуватися захисними марлевими пов’язками.

Деякі хвороботворні бактерії можуть потрапити в організм людини з неякісною їжею, забрудненою водою, під час укусу кровосисних комах або кліщів. Наприклад, збудника чуми переносять блохи, а висипного тифу - воші .

5. Улітку ви могли помітити, що поверхню води неглибоких водойм, які добре прогріваються, часто вкрито зеленкувато-сизуватою плівкою. Це «цвітіння» води зумовлене масовим розмноженням ціанобактерій. Виділяючи отруйні речовини, вони можуть спричинювати загибель мешканців водойм. Вода з таких водойм непридатна для пиття, а купання в ній може призвести до різних захворювань.

6. Дом\\завдання. Вивчити п12-13.

Немає коментарів:

Дописати коментар