понеділок, 26 вересня 2016 р.

Роль мікроелементів в житті рослин

1.      
·         Мікроелементи беруть участь в багатьох фізіологічних і біохімічних процесах у рослин, є обов'язковою складовою частиною багатьох ферментів, вітамінів, ростових речовин. Численними дослідженнями встановлено велике значення мікроелементів в прискоренні розвитку рослин, в процесах запліднення і плодоутворення, синтезу і пересування вуглеводів, в білковому і жировому обміні речовин і т.д.
·        Рослини містять марганець, бор, молібден, мідь, цинк, кобальт. Кількість їх коливається від тисячних до стотисячних часток відсотка, тому вони отримали назву мікроелементів.
·         Марганець бере участь в окислювально-відновних процесах, будучи складовою частиною ферментів або їх активатором. Недолік марганцю викликає хлороз листя. При сильному голодуванні вони повністю обезбарвлюються і зеленими залишаються тільки жилки. Хлорозні ділянки стають тьмяними, буро-сірими і відмирають.
·        Бор грає велику роль в запиленні і заплідненні квіток рослин. При недоліку бору у багатьох рослин гинуть точки зростання. На листі часто з'являються опіки, крапка і пігментація. Вони скручуються. При борному голодуванні рослин погіршується вуглеводний і білковий обмін в рослинах, цукор і крохмаль нагромаджуються в листі і затримують відтоки в коренеплоди і інші органи.
·        Роль молібдену в житті рослин багатоманітна. При недоліку молібдену в рослинах міститься менше білків, нагромаджується більше нітратів і нормальний обмін азотних речовин порушується. Молібден бере участь також в окислювально-відновних процесах, у вуглеводному обміні, в синтезі вітамінів і хлорофілу, тому недолік його приводить до уповільнення утворення хлорофілу, різкому зниженню змісту аскорбінової кислоти.
·        Мідь бере участьв процесах окислення, входить до складу окислювальних ферментів, наприклад поліфенолоксидази, усилює інтенсивність дихальних процесів, що позначається на характері вуглеводного і білкового обміну речовин, додає хлорофілу велику стійкість. Без міді затруднений синтез білка. Важливу роль вона грає у водному балансі, і при недоліку міді рослини втрачають тургор, листя стає млявим.
·         Симптом мідної недостатності виявляється перш за все у злакових культур. Листя на кінцях блідне і скручується, рослини кущаться, але дають мало колосів. Залежно від ступеня недостатності міді колоси, мітелки частково або полностионе виконані, зерна щуплі, і урожай внаслідок цього невеликий.
·         Хворобу рослин, що викликається недостатністю міді, називають “білоколосицей”, або “білою чумою”, хворобою знов освоєних торф'яних грунтів. Не всі рослини однаково страждають від недоліку міді: ячмінь, ярова і озима пшениця більшою мірою, ніж озиме жито.
·         Цинк входить до складу ряду ферментів, усилює активність каталази, пероксидази, ліпази, протеази, інвертази. Він бере участь в білковій, липоидном, вуглеводному, фосфорному обміні речовин, в біосинтезі вітамінів (аскорбінової кислоти і тіаміну) і ростових речовин — ауксинів.
·         Недолік цинку приводить до порушення обміну речовин у рослин, зокрема, відбувається розпад білків під дією ферменту рибонуклеози, діяльність якої пригнічується при достатньому змісті цього мікроелемента. Цинкове голодування порушує також вуглеводний обмін, затримує утворення сахарози і крохмалю.
·         При різкому недоліку цинку порушується процес утворення хлорофілу і спостерігається плямистий хлороз — жовтяниця (пізніше плями приймають червонувато-бронзове забарвлення). Цинк покращує водоутримуючу здатність рослин, підвищує кількість міцно зв'язанної води.
·         Кобальт необхідний і рослинам і тваринам. Він входить до складу вітаміну В12, при недоліку якого порушується обмін речовин в тваринному організмі (ослаблюється утворення гемоглобіну, білків, нуклеїнових кислот) і розвиваються хвороби акобальтоз, сухотка, авітаміноз.

·         Вітамін В12 знаходять в рослинах бобів. Невелика кількість кобальту потрібна культурам бобів для посилення роботи бульбочкових бактерій.Проте потреба в кобальті для фіксації молекулярного азоту у багато разів менше ніж в молібдені.

Немає коментарів:

Дописати коментар