пʼятниця, 28 жовтня 2016 р.

готуємось до заліку з теми: "Молекулярний рівень організації живої природи"

1). Дайте відповіді на тестові запитання:

  1. Яка азотиста основа входить до складу ДНК:
  • аденін
  • урацил
2. Яку долю в середньому складає вода в клітині тварин?
  • 80% 
  • 30%
  • 10%
3. Ферум входить до складу:
  • хлорофілу
  • гемоглобігу
  • гемоціану
  • ДНК
4. Структура молекули АТФ:
  • біополімер
  • нуклеотид
5. Мономер білка:
  • глюкоза
  • крохмаль
  • амінокислота
  • лактоза
6. Жири в клітині:
  • входять до складу мембрани
  • джерело енергії
  • теплорегуляції
  • синтезують білки
7. До складу молекули ліпідів входить:
  • амінокислота
  • жирні кислоти
  • гліцерол
  • глюкоза
8. Вторинна структура білка стабілізується звязками:
  • йонними
  • пептидними
  • водневими
  • гідрофобними
  • сульфідними
9. Для рослинних клітин характерні полісахариди:
  • крохмаль
  • целюлоза
  • глікоген
  • хітин
10. Функції вуглеводів у клітині:
  • будівельна
  • транспортна
  • захисна
  • енергетична
2). Розвяжіть задачі.
  1. Вкажіть послідовність нуклеотидів у другому ланцюжку ДНК:
  • ЦАЦ-ЦЦГ-ТАЦ-ТЦЦ-ГГА
2.. Один з ланцюгів ДНК має таку будову:  ГГЦ-ТАТ-ТЦЦ-ЦГА-ТТГ. Визначте послідовність :нуклеодидів удругому ланцюзі. Структура якого білка була закодована?
3. І-РНК має таку послідовність: ААГ ГУУ ЦУЦ ГУЦ АЦЦ. Визначте послідовність нуклеодидів у ділянці відповідного гена, а також знайдіть відсотковий склад кожного із нуклеотидів в гені.
3). Дайте розгорнуті відповіді на запитання. 
  1. Які вуглеводи містяться в клітинах рослин і тварин?
  2. Чому вода є основним компонентом живої системи?
  3. Чим пояснюється велика різноманітність білків у живій природі7
  4. Які звязки стабілізують первинну, вторинну, третинну структури білка?
  5. На прикладі зміни властивостей моно- ди- три- та полісахаридів довести справедливість закономірностей залежності кількісних змін від якісних.
  6. що таке ферменти та від чого залежить їх специфіччність?
4). Перевір себе. Дай визначення термінів та понять теми.
,Реплікація, суперспіраль, ген, ДНК, РНК, нуклеїнові кислоти, алкалоїди, фітогормони, активний центр, ферменти, протеїди, протеїни, деструкція, денатурація, пептидні звязки, сахароза, полісахариди, олігосахариди, глікоген, мальтоза, гексоза, макроелементи, мікроелементи, ультрамікроелементи, біохімія, органогенні елементи, життя, рівні життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар