вівторок, 12 травня 2020 р.

поняття про селекцію. методи селекції рослин. 9 клас

інструкція для роботи з підручником

1. опрацьовуємо п.58.
2. найбільш відомі одомашнені тварини. знаходимо їх перелік. установлюємо походження від диких предків. виписуємо їх.
3. установлюємо окультурені рослини. чому їх більше. знаходимо відповідь.
4. записуємо визначення селекції як науки. знаходимо  методи селекції та різницю між ними. виписуємо її.
5. розглядаємо мал.58, що ілюструє імбридінг. для чого він потрібний. 
6. розглядаємо мал. на с.260. знайомимось із методами селекції. для чого використовують ці методи.
7. домашня робота. вивчити п.58. письмово відповідь на питання 4.5.6.

урок.   Тема: Одомашнення рослин і тварин. Поняття про селекцію
Мета: ознайомити учнів із поняттями «селекція», «гібридизація», «сорт», «порода», «штам»; з основними видами гібридизації та їх значенням, із можливостями, які дає селекція людству, розкрити завдання селекції; розвивати в учнів пам’ять, увагу і мислення, формувати повагу до професії селекціонера, розвивати уміння використовувати набуті знання з генетики у селекційній роботі; уміння порівнювати та робити відповідні висновки; виховувати бережливе ставлення до живих організмів планети.
Тип уроку: вивчення нового матеріалу

                              Хід уроку
      Практично всі види овочів, фруктів і злаків, які ми вживаємо у їжу — гібридні, тобто виведені штучно. Всім відома нам морква насправді має фіолетове або біле забарвлення. Звичний помаранчевий колір утворився внаслідок селекції. Оранжева морква виведена голландцями у XVI столітті. Першим, хто проводив у Росії досліди, пов’язані з селекцією та зберіганням картоплі, був Абрам Ганнібал. Сьогодні існує два дуже цікавих і рідкісних сортів картоплі. Вони мають синій колір шкірки та м’якоті, який залишається насиченим навіть після варіння. Сорти мають назву Linzer Blaue і Franz 246, Sische Tr 252 та ffel-Kartoffel. Така картопля цінується так само, як особливий вид грибів – трюфелі, саме за свій насичений смак і екзотичний колір, який став синім внаслідок селекції.
ІV. Вивчення нового матеріалу

Селекція (від латин. selectio — вибір, добір) — наука про методи створення сортів, гібридів рослин та порід тварин, штамів мікроорганізмів із потрібними людині якостями.

Селекцією також називають галузь сільськогосподарського виробництва, яка займається виведенням сортів і гібридів сільськогосподарських культур, порід тварин. У залежності від цілей селекцію спрямовують на якість (смак, зовнішній вигляд, вміст білка та амінокислот у зерні, жирномолочність); стійкість до хвороб, шкідників та несприятливих кліматичних умов; урожайність рослин, плодючість та продуктивність у тварин тощо.
      Теоретичною основою селекції є генетика, що вивчає закономірності спадковості та мінливості. Застосовуючи на практиці ці закономірності при створенні нових порід тварин та сортів рослин, людина одержує необхідні форми організмів, а також керує їхнім онтогенезом.

      Основними методами селекції є: штучний добір; гібридизація з використанням гетерозису та цитоплазматичної чоловічої стерильності; поліплоїдія та мутагенез.

      Штучний добір — це вибіркове допущення до розмноження тварин, рослин або інших організмів із метою виведення нових сортів та порід, які володіють бажаними якостями.

Штучний добір у генетиці як теоретична основа селекції.

      Теорію штучного добору створив видатний англійський учений  Ч. Дарвін. Основні положення своєї теорії він виклав у праці «Походження видів шляхом природного добору, або збереження обраних порід у боротьбі за життя» і розвинув у праці «Зміни свійських тварин і культурних рослин під впливом одомашнення». На думку Ч. Дарвіна, формування порід і сортів почалося з приручення людиною диких видів тварин і вирощування диких видів рослин. Адже в основі значного різноманіття порід і сортів лежить лише невелика кількість видів диких предків. Тож порода тварин або сорт рослин не є самостійним видом, а лише групою особин певного виду (штучна популяція), яка відрізняється від інших подібних сукупностей певними спадковими ознаками. Наприклад, предками всіх порід свійського собаки (яких нараховують понад 400) вважають кілька близьких видів вовків. 
      Завдання сучасної селекції:
- підвищення продуктивності існуючих, виведення нових сортів рослин, порід тварин та штамів мікроорганізмів, пристосованих до умов сучасного автоматизованого с\г та промисловості;
- бере участь у забезпеченні максимального виробництва харчових продуктів за мінімальних витрат;
- вивчає і враховує різноманіття вихідного матеріалу, спадкову мінливість, роль середовища у формуванні фенотипу, закономірності успадкування при гібридизації з метою поліпшення якостей існуючих і створення нових порід, сортів та штамів.

VІ. Домашнє завдання.   1.  Опрацювати матеріал підручника.    

Немає коментарів:

Дописати коментар